Psychosomatische Fysiotherapie

Psychosomatische Fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De therapie richt zich op het behandelen van lichamelijke en geestelijke klachten die samenhangen met stress. Tijdens de behandeling wordt er gekeken naar het verband tussen lichaam, geest en leefomgeving. Het doel van de behandeling is het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en het evenwicht tussen spanning en ontspanning.  Naast alle kennis en vaardigheden die bij je bij de algemene fysiotherapie vindt, maak ik binnen de psychosomatische fysiotherapie veelvuldig gebruik van de volgende behandelingsmogelijkheden.

 

Ademhaling- en ontspanningsoefeningen

Binnen de ademhaling- en ontspanningsoefeningen zijn vele variaties te vinden. Zo werkt de ene oefening bijvoorbeeld met aandacht en focus, een ander met beweging en weer een derde met visualisaties. Welke manier voor jou geschikt is, is afhankelijk van je klacht, je vaardigheden, voorkeuren en behoeftes. Het is dus van belang tijd te nemen om uit te vinden welke methode aansluit bij jou als persoon Zo krijg je handvaten ter beschikking om zelf je stress te beïnvloeden.

 

Slaaptraining

Goed slapen is heerlijk! Als de slaap niet goed is dan treedt er niet alleen vermoeidheid op, maar ook verhoogd het ons basis-stressniveau. De prestaties worden minder, prikkelbaarheid neemt toe……..en zo komen er steeds meer factoren die stress geven. Omgekeerd kan natuurlijk ook. Neem bijvoorbeeld piekeren, een ziekte, wisseldiensten of het overlijden van een dierbare. Deze gebeurtenissen kunnen van grote invloed zijn op de hoeveelheid slaap, maar ook op de kwaliteit van de slaap. De slaaptraining richt zich met name op het moment van in slaap vallen en op oefeningen om gedurende de dag te onthaasten . De training bestaat uit een combinatie van aandacht-oefeningen met kleine bewegingen en geleide natuurlijke ademhalingsoefeningen.

 

Massage

Massage is een prachtige manier om weer in contact te komen met je lichaam en daarmee uitermate geschikt om weer te leren ontspannen. Tijdens de behandeling maak ik gebruik van massage om het lichaamsbewustzijn te bevorderen, maar ook om het lichaam als het ware te helpen resetten. Massage werkt stress-regulerend en pijn bestrijdend.

 

Voor meer informatie over psychosomatische fysiotherapie kun je ook kijken op de website van de beroepsvereniging  http://www.psychosomatischefysiotherapie.nl/